Du står i en svensk dagligvarebutikk i Strömstad. I kjøledisken lyser det mot deg: en stor bit Jarlsberg-ost – laget i Norge – til en langt lavere pris enn hjemme på din lokale Kiwi. Hvordan er det mulig at en norskprodusert ost er billigere i utlandet enn her hjemme?
Velkommen til en av de merkeligste, men mest logiske realitetene i norsk matvarepolitikk.
Norske meieriprodusenter, med TINE i spissen, får økonomisk støtte gjennom statlige ordninger for å eksportere ost til utlandet. Dette gjelder blant annet Jarlsberg, som er en av Norges mest kjente osteeksporter.
Formålet med ordningen er å støtte norsk landbruk og sikre avsetning for overskuddsprodukter, samtidig som bøndene får betalt for melken sin. Resultatet? Norske produsenter kan selge Jarlsberg billigere til Sverige og andre land – og fremdeles gå i pluss.
I Norge har vi høye tollsatser på utenlandsk ost for å beskytte norsk melkeproduksjon. Dette gjør at konkurransen fra utenlandske oster er begrenset – og at norske produsenter i praksis kan ta høyere priser på hjemmemarkedet.
Ironisk nok betyr det også at nordmenn betaler mer for norskprodusert ost i Norge enn svenskene gjør i Sverige.
Sverige har et mer åpent matmarked med flere aktører og større prispress i dagligvaresektoren. Butikker som ICA, Coop og Willys konkurrerer hardt på pris – noe som igjen presser ned utsalgsprisen, også på importerte varer som Jarlsberg.
Valutaforskjeller kan også spille en rolle. En sterk norsk krone gjør det gunstig for svensker å importere norske varer. I tillegg har Sverige lavere matmoms (12 %) enn Norge (15 %), noe som ytterligere bidrar til lavere utsalgspris.
Jarlsberg selges billigere i Sverige på grunn av statlig eksportstøtte.
Norske matvarepriser holdes oppe av importvern og lite konkurranse.
Svenske butikker har større priskonkurranse og lavere matmoms.
Hold deg oppdatert på dagens strømpriser med en enkel oversikt som viser spotprisen time for time. Planlegg strømforbruket ditt smartere og spar penger ved å bruke strøm når prisen er lav.