Selv om Jarlsberg-ost opprinnelig kommer fra Norge og fortsatt produseres her, lages mye av osten som eksporteres (blant annet til Sverige) i dag i Irland. Dette ble et strategisk grep fra Tine etter at norske eksportsubsidier ble fjernet i 2020. Produksjonen i Irland skjer til en betydelig lavere kostnad enn i Norge, blant annet på grunn av:
Lavere melkebønderes lønnskostnader
Billigere kraftfôr og driftsmidler
Skalaeffekter ved eksportproduksjon
Resultatet er at Tine kan selge Jarlsberg produsert i Irland til langt lavere priser enn det koster å produsere den samme osten i Norge med norske råvarer.
I Norge er matvarer pålagt 15 % merverdiavgift (MVA), mens Sverige opererer med en lavere matmoms på 12 %. I tillegg har Norge toll og avgifter som påvirker matvaremarkedet, inkludert melkekvote- og importvernsystemer som beskytter norsk landbruk, men som også bidrar til høyere priser.
Norske dagligvarekjeder er dominert av tre store aktører (NorgesGruppen, Coop og Rema 1000), som har betydelig markedsmakt. I Sverige er konkurransen mer fragmentert, og grossistene kan presse prisene hardere for å tiltrekke kunder, særlig i grenseområdene. Dessuten importerer flere svenske butikker Jarlsberg direkte fra Irland eller fra norske grossister som selger til eksportpris.
Svenske butikker vet at mange nordmenn reiser over grensen for å handle. Derfor setter de bevisst ned prisen på norske merkevarer som Jarlsberg for å trekke til seg kunder. Denne «lokkepris-strategien» fungerer effektivt: Nordmenn kjøper ikke bare ost, men også kjøtt, brus, godteri og andre varer når de først er i Sverige.
I Norge selges Jarlsberg ofte som en premium ost, med vekt på kvalitet og lokal produksjon. I Sverige er den først og fremst en rimelig og god ost med norsk renommé. Den norske opprinnelsen spiller faktisk en rolle i markedsføringen i Sverige, men ikke nødvendigvis som et premiumprodukt – mer som et attraktivt alternativ til svenske oster.
Valutakursen mellom norske kroner og svenske kroner påvirker også prisbildet. Hvis den norske kronen er svak sammenlignet med den svenske, blir importerte norske varer relativt billigere i Sverige – og dyrere i Norge.
Norge har en landbrukspolitikk som prioriterer selvforsyning, sysselsetting i distriktene og bærekraftig produksjon. Det betyr høyere kostnader og høyere forbrukerpriser. Tine er et samvirke eid av norske bønder, og overskuddet skal tilbake til medlemmene. Derfor er det også mindre rom for prisdumping i Norge.
Hold deg oppdatert på dagens strømpriser med en enkel oversikt som viser spotprisen time for time. Planlegg strømforbruket ditt smartere og spar penger ved å bruke strøm når prisen er lav.